Musim Panas! Sentiasa Jaga Diri...

Thursday, October 21, 2021


Ya Allah... cuaca panas sejak dua menjak ni memang tak boleh bawa bincang. Kalau di area Jasin ni baru 2 3 hari nilah hujan. Alhamdulillah la. Walau saya ni orang Melaka tetapi bila tiba musim panas, cuaca panas di Melaka ni lain macam sikit. Mana taknya kalau dulu semasa saya masih bekerja dan menetap di KL kalau balik cuti ke kampung time musim panas memang rasa nak pitam. 


Serius bukan saya nak belagak ke apa. Cuma maksud saya kalau cuaca panas di KL panas lagi di Melaka ni. So, orang-orang Melaka jangan kecam saya pulak. Ini memang jujur dari pendapat saya. Tetapi itulah bila tiba musim panas ni kita perlu menjaga diri selalu. Yelah bimbang, kalau cuaca yang terlalu panas takut boleh sampai terkena strok haba nanti. 


Rumah saya memang siang malam 24 jam la kipas on. Itupun panas lagi. And, kalau kata tiba-tiba hujan pun still wab haba tu naik, makin bertambah panas. Kalau tidur malam pun sampai berpeluh-peluh. Saya ni pula kalau dah sampai macam tu memanglah tak boleh tidur. Kejap-kejap terjaga. Last-last kalau tak tahan sangat saya akan mandi. Itupun sebelum mandi kena buka air paip tu dalam 5 ke 10 min, sebab air dalam tangki pun panas juga.


Nak pasang aircond pulak husband saya jenis semput yang tak boleh sejuk selalu. Nanti kejap-kejap bersin, kejap lagi dah kena asthma dia. Itu sebab kalau bercuti dan tidur hotel dia terpaksa mengalah jugalah sekali sekala. Yang penting ubat dia ada. Yelah kalau tak panik saya nanti..hiihihi..


Tetapi, lain pulak kalau musim hujan. Dekat sini kalau hujan sampai tak berhenti-henti  memang sejuk sangat-sangat di Melaka ni. Tu belum kira  rumah sampai banjir air naik...hihihi. Yelah, itu kuasa Allah kan kita pun tak boleh selalu merungut. Yang penting kita berdoa yang cuaca ni dalam keadaan baik-baik sahaja tak panas and tak sejuk sangat.


Jadi, kalau tiba musim panas macam ni selalunya ada 3 perkara yang selalu saya titik beratkan.



1. Minum Air Yang Cukup


Apabila musim panas antara cara yang terbaik yang saya lakukan adalah memastikan tubuh badan saya terus kekal hidrat. Ini kerana kekurangan air di dalam badan boleh menyebabkan kita mudah rasa letih, tidak bertenaga dan mengalami masalah kulit seperti kulit kering dan pigmentasi. 


Dan, kalau readers nak tahu kekurangan air di dalam badan juga boleh menjadi punca kegagalan fungsi buah pinggang jika berterusan dalam tempoh yang lama. Bahaya kan??? Jadi, bila musim-musim panas macam ni seelok-eloknya minumlah 2 ke 3 liter air setiap hari. Saya tahu tak semua orang suka minum air masak ni tetapi nasihat saya please buang tabiat tu jika kita mahu sihat. 



2. Pengudaraan Yang Baik


Kita tahu kalau musim panas suhu haba pasti akan naik dan kadangkala boleh naik ke tahap yang melampau. Dan, ini akan menyebabkan keadaan di sekeliling kita terasa sangat berbahang. Bukan sahaja di sekeliling kita malah badan dan kulit akan terasa panas dan perit dari biasa. 


Oleh itu, saya akan pastikan pengudaraan di dalam rumah juga baik. Setiap pagi saya akan buka semua tingkap rumah supaya bahang atau haba yang terperangkap di dalam rumah boleh keluar. Walaupun tak banyak perubahan tetapi sekurang-kurangnya saya dapat mengelakkan diri dari terkena strok haba.



3. Pakai Suncreen & Sunblock


Yang last ni pun penting jugak. Tak kira la di luar atau di dalam rumah saya akan terus membiasakan diri untuk memakai sunscreen dan juga sunblock. Maybe ada sesetengah kita mengatakan kenapa nak guna sampai 2 jenis. Nampak sama je kan??? Memang sama tetapi masih ada perbezaan dari fungsinya. 


Secara ringkas yang boleh saya terangkan suncreen texturenya lebih ringan berbanding sunblock. Dan hanya melindungi lapisan luar kulit seperti sinaran UVA. Jadi, bagi mereka yang banyak menghabiskan masa duduk di rumah seperti saya, saya akan memilih suncreen kerana texture lebih ringan. 


Tetapi, kalau berada di luar rumah sunblock adalah pilihan terbaik kerana sunblock melindungi sinaran matahari atau UVB daripada tembus memasuki ke bahagian dalam kulit. Lebih-lebih lagi dengan keadaan cuaca panas sekarang ini. Jika dibiarkan berterusan ianya boleh menjadi penyebab  kepada masalah kulit terbakar dan risiko kanser kulit.


Jadi, yang penting pilihlah pelindung kulit bersesuaian dengan keadaan dan tempat kita berada. Yelah, cuba bayang dengan keadaan panas, kulit muka pasti kerap berpeluh dan lepas tu saya pulak jenis muka cepat berminyak. Jadi, kalau saya pakai pelindung kulit yang texturenya heavy tak ke melekit-lekit muka tu dan mesti rasa tak selesa. Betul tak? 




Tapi, itulah di dalam kesibukan saya bercerita keadaan cuaca panas akhir-akhir ini, saya rasa semalam satu Malaysia dilanda hujan tanpa henti. Boleh dikatakan sampai banjirlah. Di Melaka pun sama juga banyak kawasan dinaiki air serta tidak boleh dilalui sehingga menyebabkan beberapa kawasan terputus hubungan.


Termasuk la husband saya yang terpaksa  berpatah balik mencari jalan lain untuk balik ke rumah kerana jalan yang biasa digunakan sudah tidak boleh dilalui. Itulah kuasa Allah SWT. Tak kira musim panas ke musim hujan ke semuanya ujian ada hikmahnya yang nak menguji kita menjadi lebih sabar serta saling mengingati. Jadi, dalam apa jua keadaan jaga diri dan jaga kesihatan kita semua. Stay Safe Everyone...




 


Musim Panas! Sentiasa Jaga Diri...

Thursday, October 21, 2021


Ya Allah... cuaca panas sejak dua menjak ni memang tak boleh bawa bincang. Kalau di area Jasin ni baru 2 3 hari nilah hujan. Alhamdulillah la. Walau saya ni orang Melaka tetapi bila tiba musim panas, cuaca panas di Melaka ni lain macam sikit. Mana taknya kalau dulu semasa saya masih bekerja dan menetap di KL kalau balik cuti ke kampung time musim panas memang rasa nak pitam. 


Serius bukan saya nak belagak ke apa. Cuma maksud saya kalau cuaca panas di KL panas lagi di Melaka ni. So, orang-orang Melaka jangan kecam saya pulak. Ini memang jujur dari pendapat saya. Tetapi itulah bila tiba musim panas ni kita perlu menjaga diri selalu. Yelah bimbang, kalau cuaca yang terlalu panas takut boleh sampai terkena strok haba nanti. 


Rumah saya memang siang malam 24 jam la kipas on. Itupun panas lagi. And, kalau kata tiba-tiba hujan pun still wab haba tu naik, makin bertambah panas. Kalau tidur malam pun sampai berpeluh-peluh. Saya ni pula kalau dah sampai macam tu memanglah tak boleh tidur. Kejap-kejap terjaga. Last-last kalau tak tahan sangat saya akan mandi. Itupun sebelum mandi kena buka air paip tu dalam 5 ke 10 min, sebab air dalam tangki pun panas juga.


Nak pasang aircond pulak husband saya jenis semput yang tak boleh sejuk selalu. Nanti kejap-kejap bersin, kejap lagi dah kena asthma dia. Itu sebab kalau bercuti dan tidur hotel dia terpaksa mengalah jugalah sekali sekala. Yang penting ubat dia ada. Yelah kalau tak panik saya nanti..hiihihi..


Tetapi, lain pulak kalau musim hujan. Dekat sini kalau hujan sampai tak berhenti-henti  memang sejuk sangat-sangat di Melaka ni. Tu belum kira  rumah sampai banjir air naik...hihihi. Yelah, itu kuasa Allah kan kita pun tak boleh selalu merungut. Yang penting kita berdoa yang cuaca ni dalam keadaan baik-baik sahaja tak panas and tak sejuk sangat.


Jadi, kalau tiba musim panas macam ni selalunya ada 3 perkara yang selalu saya titik beratkan.



1. Minum Air Yang Cukup


Apabila musim panas antara cara yang terbaik yang saya lakukan adalah memastikan tubuh badan saya terus kekal hidrat. Ini kerana kekurangan air di dalam badan boleh menyebabkan kita mudah rasa letih, tidak bertenaga dan mengalami masalah kulit seperti kulit kering dan pigmentasi. 


Dan, kalau readers nak tahu kekurangan air di dalam badan juga boleh menjadi punca kegagalan fungsi buah pinggang jika berterusan dalam tempoh yang lama. Bahaya kan??? Jadi, bila musim-musim panas macam ni seelok-eloknya minumlah 2 ke 3 liter air setiap hari. Saya tahu tak semua orang suka minum air masak ni tetapi nasihat saya please buang tabiat tu jika kita mahu sihat. 



2. Pengudaraan Yang Baik


Kita tahu kalau musim panas suhu haba pasti akan naik dan kadangkala boleh naik ke tahap yang melampau. Dan, ini akan menyebabkan keadaan di sekeliling kita terasa sangat berbahang. Bukan sahaja di sekeliling kita malah badan dan kulit akan terasa panas dan perit dari biasa. 


Oleh itu, saya akan pastikan pengudaraan di dalam rumah juga baik. Setiap pagi saya akan buka semua tingkap rumah supaya bahang atau haba yang terperangkap di dalam rumah boleh keluar. Walaupun tak banyak perubahan tetapi sekurang-kurangnya saya dapat mengelakkan diri dari terkena strok haba.



3. Pakai Suncreen & Sunblock


Yang last ni pun penting jugak. Tak kira la di luar atau di dalam rumah saya akan terus membiasakan diri untuk memakai sunscreen dan juga sunblock. Maybe ada sesetengah kita mengatakan kenapa nak guna sampai 2 jenis. Nampak sama je kan??? Memang sama tetapi masih ada perbezaan dari fungsinya. 


Secara ringkas yang boleh saya terangkan suncreen texturenya lebih ringan berbanding sunblock. Dan hanya melindungi lapisan luar kulit seperti sinaran UVA. Jadi, bagi mereka yang banyak menghabiskan masa duduk di rumah seperti saya, saya akan memilih suncreen kerana texture lebih ringan. 


Tetapi, kalau berada di luar rumah sunblock adalah pilihan terbaik kerana sunblock melindungi sinaran matahari atau UVB daripada tembus memasuki ke bahagian dalam kulit. Lebih-lebih lagi dengan keadaan cuaca panas sekarang ini. Jika dibiarkan berterusan ianya boleh menjadi penyebab  kepada masalah kulit terbakar dan risiko kanser kulit.


Jadi, yang penting pilihlah pelindung kulit bersesuaian dengan keadaan dan tempat kita berada. Yelah, cuba bayang dengan keadaan panas, kulit muka pasti kerap berpeluh dan lepas tu saya pulak jenis muka cepat berminyak. Jadi, kalau saya pakai pelindung kulit yang texturenya heavy tak ke melekit-lekit muka tu dan mesti rasa tak selesa. Betul tak? 




Tapi, itulah di dalam kesibukan saya bercerita keadaan cuaca panas akhir-akhir ini, saya rasa semalam satu Malaysia dilanda hujan tanpa henti. Boleh dikatakan sampai banjirlah. Di Melaka pun sama juga banyak kawasan dinaiki air serta tidak boleh dilalui sehingga menyebabkan beberapa kawasan terputus hubungan.


Termasuk la husband saya yang terpaksa  berpatah balik mencari jalan lain untuk balik ke rumah kerana jalan yang biasa digunakan sudah tidak boleh dilalui. Itulah kuasa Allah SWT. Tak kira musim panas ke musim hujan ke semuanya ujian ada hikmahnya yang nak menguji kita menjadi lebih sabar serta saling mengingati. Jadi, dalam apa jua keadaan jaga diri dan jaga kesihatan kita semua. Stay Safe Everyone...




 


Hayati Hari Kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW

Tuesday, October 19, 2021

Setiap kali masuk bulan Rabiulawal sudah pasti akan mengingatkan kita dengan kelahiran seorang manusia agung yang diberi nama " Muhammad ". Berbapakan Abdullah dan beribukan Aminah baginda telah dilahirkan di Mekah pada 12 Rabiulawal hari Isnin bersamaan 570 Masihi iaitu pada tahun Gajah. 


Bersempena hari kelahiran Rasulullah SAW ini, saya juga ingin mengambil keberkatan untuk sama-sama menghayati dan berkongsi sedikit kisah junjungan besar Nabi Muhammad SAW ini. Dan, bagi sesiapa yang pernah membaca buku kisah hidup baginda Rasulullah SAW pasti ada yang akan menitiskan airmata apabila membacanya. 


Bukan sahaja kerana lantaran kisah hidup baginda yang telah diuji menjadi yatim piatu dengan kehilangan kedua ibu bapanya di usia yang masih kecil tetapi juga di atas segala pengorbanan yang pernah dilakukan baginda buat umatnya. 


Dengan, perkhabaran dari Malaikat kepada ibunya tentang kelahiran bakal seorang nabi dan penghulu kepada seluruh umat manusia sudah pasti kelahiran baginda adalah sesuatu yang sangat istimewa dan berita yang cukup menggembirakan. Malah Nabi Adam AS juga telah menjadi saksi yang nama Nabi Muhammad SAW sudah lama tertulis di setiap tiang-tiang Arasy.


Adam berkata :


" Ya Tuhanku, ketika Engkau telah menciptakan aku dengan tangan-mu sendiri, dan meniupkan pada diriku roh-mu, aku mengangkat kepalaku sehingga aku melihat pada tiang-tiang Arasy tertulis,  لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱللَّٰهِ ( tidak ada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah Rasul Allah ). Sehingga aku mengetahui bahawa Engkau tidak akan mempersandingkan nama seseorang dengan nama-mu, melainkan tentu dia adalah orang yang paling engkau cintai.


Allah SWT  menjawab yang bermaksud :


" Engkau benar, wahai Adam, sesungguhnya dia (Muhammad ) adalah orang yang paling aku cintai. Dan jika engkau meminta kepada-ku dengan haknya, tentu aku akan mengampunimu. Dan kalau bukan kerana Muhammad, nescaya aku tidak akan menciptakanmu. " - (HR Hakim)


Allahhuakbar, sesungguhnya Rasulullah SAW adalah manusia paling istimewa disisi Allah SWT. Jadi, sudah tentu kehadiran baginda adalah sesuatu yang amat ditunggu-tunggu. Oleh itu, saya juga tidak mahu melepaskan peluang berselawat untuk bersama-sama menghidupkan suasana bersempena hari kelahiran baginda Nabi Muhammad SAW ini.


Dan, semoga amalan berselawat ini akan terus menjadi amalan kita sebagai umatnya sebagai tanda terima kasih dan cinta kita kepada baginda Rasulullah SAW. Malah, bukan itu sahaja ambillah peluang ini untuk kita sama-sama mengenali manusia agung ini. Biarpun kita tidak pernah melihat atau berjumpa dengan Rasulullah SAW tetapi ingatlah akan segala perjuangan baginda yang terlalu besar terutama kepada umat Islam sehingga ke hari ini.


Antaranya seperti kisah di saat kewafatan Rasulullah SAW di dalam buku " Biografi Agung Rasulullah SAW " yang begitu menginsafi dan menyentuh hati saya. Manakan tidak biarpun sedang berhadapan kesakitan sakaratul maut Rasulullah SAW masih bimbang dan masih memikirkan apakah nasib umatnya nanti setelah kewafatan baginda.


Malah tiada kata-kata Malaikat Jibril yang boleh menenangkan hati baginda di saat itu kecuali setelah mendapat jaminan dari Malaikat Jibril yang umatnya akan terlebih dahulu memasuki syurga berbanding umat-umat yang lain. Setelah itu, barulah baginda Rasulullah SAW gembira dan bersedia menemui Allah SWT dengan tenang. Subhanallah...subhanallah...


Saya rasa kalau saya atau kita yang sedang berada di saat itu sudah tentu yang kita fikirkan hanya diri kita sahaja bukan orang lain.  Nampak bukan, begitu mulia dan besarnya pengorbanan Rasulullah SAW yang cinta kepada umatnya. Jadi, takkan selawat pun susah untuk kita ungkapkan sebagai amalan kita seharian jika nak dibandingkan dengan kemuliaan dan pengorbanan baginda.

 Oleh itu, ambillah sedikit masa untuk kita berselawat kepada baginda Rasulullah SAW sebagai penghayatan di atas setiap pengorbanan dan jasa-jasa baginda selama ini untuk memperoleh pelbagai syafaatnya.



Dan, di bawah ini adalah antara buku-buku koleksi saya tentang kisah Rasulullah SAW yang mungkin boleh kita sama-sama hayati.





1. " Biografi Agung Rasulullah SAW " - Rusydi Ramli Al Jauhari

2. " Muhammad Insan Agung Pernah Dilahirkan" - Dr. Kamilin Jamilin



" Sesungguhnya orang yang paling dekat denganku pada hari kiamat adalah orang yang selalu berselawat kepadaku" - Al-Nasai & Ibn Hibban




Hayati Hari Kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW

Tuesday, October 19, 2021

Setiap kali masuk bulan Rabiulawal sudah pasti akan mengingatkan kita dengan kelahiran seorang manusia agung yang diberi nama " Muhammad ". Berbapakan Abdullah dan beribukan Aminah baginda telah dilahirkan di Mekah pada 12 Rabiulawal hari Isnin bersamaan 570 Masihi iaitu pada tahun Gajah. 


Bersempena hari kelahiran Rasulullah SAW ini, saya juga ingin mengambil keberkatan untuk sama-sama menghayati dan berkongsi sedikit kisah junjungan besar Nabi Muhammad SAW ini. Dan, bagi sesiapa yang pernah membaca buku kisah hidup baginda Rasulullah SAW pasti ada yang akan menitiskan airmata apabila membacanya. 


Bukan sahaja kerana lantaran kisah hidup baginda yang telah diuji menjadi yatim piatu dengan kehilangan kedua ibu bapanya di usia yang masih kecil tetapi juga di atas segala pengorbanan yang pernah dilakukan baginda buat umatnya. 


Dengan, perkhabaran dari Malaikat kepada ibunya tentang kelahiran bakal seorang nabi dan penghulu kepada seluruh umat manusia sudah pasti kelahiran baginda adalah sesuatu yang sangat istimewa dan berita yang cukup menggembirakan. Malah Nabi Adam AS juga telah menjadi saksi yang nama Nabi Muhammad SAW sudah lama tertulis di setiap tiang-tiang Arasy.


Adam berkata :


" Ya Tuhanku, ketika Engkau telah menciptakan aku dengan tangan-mu sendiri, dan meniupkan pada diriku roh-mu, aku mengangkat kepalaku sehingga aku melihat pada tiang-tiang Arasy tertulis,  لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ ٱللَّٰهِ ( tidak ada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah Rasul Allah ). Sehingga aku mengetahui bahawa Engkau tidak akan mempersandingkan nama seseorang dengan nama-mu, melainkan tentu dia adalah orang yang paling engkau cintai.


Allah SWT  menjawab yang bermaksud :


" Engkau benar, wahai Adam, sesungguhnya dia (Muhammad ) adalah orang yang paling aku cintai. Dan jika engkau meminta kepada-ku dengan haknya, tentu aku akan mengampunimu. Dan kalau bukan kerana Muhammad, nescaya aku tidak akan menciptakanmu. " - (HR Hakim)


Allahhuakbar, sesungguhnya Rasulullah SAW adalah manusia paling istimewa disisi Allah SWT. Jadi, sudah tentu kehadiran baginda adalah sesuatu yang amat ditunggu-tunggu. Oleh itu, saya juga tidak mahu melepaskan peluang berselawat untuk bersama-sama menghidupkan suasana bersempena hari kelahiran baginda Nabi Muhammad SAW ini.


Dan, semoga amalan berselawat ini akan terus menjadi amalan kita sebagai umatnya sebagai tanda terima kasih dan cinta kita kepada baginda Rasulullah SAW. Malah, bukan itu sahaja ambillah peluang ini untuk kita sama-sama mengenali manusia agung ini. Biarpun kita tidak pernah melihat atau berjumpa dengan Rasulullah SAW tetapi ingatlah akan segala perjuangan baginda yang terlalu besar terutama kepada umat Islam sehingga ke hari ini.


Antaranya seperti kisah di saat kewafatan Rasulullah SAW di dalam buku " Biografi Agung Rasulullah SAW " yang begitu menginsafi dan menyentuh hati saya. Manakan tidak biarpun sedang berhadapan kesakitan sakaratul maut Rasulullah SAW masih bimbang dan masih memikirkan apakah nasib umatnya nanti setelah kewafatan baginda.


Malah tiada kata-kata Malaikat Jibril yang boleh menenangkan hati baginda di saat itu kecuali setelah mendapat jaminan dari Malaikat Jibril yang umatnya akan terlebih dahulu memasuki syurga berbanding umat-umat yang lain. Setelah itu, barulah baginda Rasulullah SAW gembira dan bersedia menemui Allah SWT dengan tenang. Subhanallah...subhanallah...


Saya rasa kalau saya atau kita yang sedang berada di saat itu sudah tentu yang kita fikirkan hanya diri kita sahaja bukan orang lain.  Nampak bukan, begitu mulia dan besarnya pengorbanan Rasulullah SAW yang cinta kepada umatnya. Jadi, takkan selawat pun susah untuk kita ungkapkan sebagai amalan kita seharian jika nak dibandingkan dengan kemuliaan dan pengorbanan baginda.

 Oleh itu, ambillah sedikit masa untuk kita berselawat kepada baginda Rasulullah SAW sebagai penghayatan di atas setiap pengorbanan dan jasa-jasa baginda selama ini untuk memperoleh pelbagai syafaatnya.



Dan, di bawah ini adalah antara buku-buku koleksi saya tentang kisah Rasulullah SAW yang mungkin boleh kita sama-sama hayati.





1. " Biografi Agung Rasulullah SAW " - Rusydi Ramli Al Jauhari

2. " Muhammad Insan Agung Pernah Dilahirkan" - Dr. Kamilin Jamilin



" Sesungguhnya orang yang paling dekat denganku pada hari kiamat adalah orang yang selalu berselawat kepadaku" - Al-Nasai & Ibn Hibban




" Erti Beragama Yang Hilang" | Book Review

Wednesday, October 13, 2021



Penulis : Hasrizal Abdul Jamil | Cetakan Pertama Jan 2021 ( 3 cetakan)


Sinopsis :


" Buku motivasi ini merungkai kehidupan yang sering dilupakan serta disalahfahami dari sudut agama serta pandangan Islam. Dilahirkan sebagai seorang muslim itu tidak bermakna kita sudah menjadi seorang muslim yang sebenarnya. Mengaku kita sebagai seorang Islam juga belum tentu kita telah mencerminkan diri kita sebagai seorang Islam sejati.  

 

Kuat beribadah tetapi masih mempunyai sikap menindas orang lain, merendahkan-rendahkan martabat sesama Islam, masih mementingkan diri, masih membanding-bandingkan malah ada yang bermusuh sesama saudara Islam. Di mana akhlak serta akidah sebagai seorang Islam

 

Adakah ini cerminan sebenar seseorang yang beragama? Adakah melaksanakan amalan wajib itu kita sudah yakin yang kita sudah cukup bagus berbanding orang lain. Hakikatnya pada hari ini penerapan nilai-nilai Islam sering dilupakan serta disalahguna.

 

Keperluan kehidupan haruslah seiring dengan kesempurnaan amalan ibadah, akidah  serta akhlak yang baik. Ini penting agar kehidupan yang baik kita jalani di dunia dapat membawa kenikmatan juga di akhirat kelak."


Review :


Buku yang sangat bagus yang mempunyai teguran bermanfaat buat kita semua. Saya juga bersetuju dengan apa yang penulis ingin sampaikan kerana apa yang dinyatakan sememangnya berlaku kepada kehidupan kita pada hari ini.


Tidak kira di dalam hubungan keluarga, pekerjaan malah kehidupan di sekeliling kita. Seperti berlaku permusuhan keluarga melibatkan harta, berlaku saling dengki mendengki sesama rakan sekerja dan berlaku pernindasan sesama Islam.


Jadi, segala teguran yang penulis nyatakan di dalam buku ini dapat membawa kita kembali ke landasan yang sebenar. Menjadi seorang Islam bukan hanya cukup amal ibadatnya tetapi juga mempunyai akidah yang baik di dalam kehidupan.


Buku boleh didapatkan di link di bawah :

www.imanpublication.com



" Erti Beragama Yang Hilang" | Book Review

Wednesday, October 13, 2021



Penulis : Hasrizal Abdul Jamil | Cetakan Pertama Jan 2021 ( 3 cetakan)


Sinopsis :


" Buku motivasi ini merungkai kehidupan yang sering dilupakan serta disalahfahami dari sudut agama serta pandangan Islam. Dilahirkan sebagai seorang muslim itu tidak bermakna kita sudah menjadi seorang muslim yang sebenarnya. Mengaku kita sebagai seorang Islam juga belum tentu kita telah mencerminkan diri kita sebagai seorang Islam sejati.  

 

Kuat beribadah tetapi masih mempunyai sikap menindas orang lain, merendahkan-rendahkan martabat sesama Islam, masih mementingkan diri, masih membanding-bandingkan malah ada yang bermusuh sesama saudara Islam. Di mana akhlak serta akidah sebagai seorang Islam

 

Adakah ini cerminan sebenar seseorang yang beragama? Adakah melaksanakan amalan wajib itu kita sudah yakin yang kita sudah cukup bagus berbanding orang lain. Hakikatnya pada hari ini penerapan nilai-nilai Islam sering dilupakan serta disalahguna.

 

Keperluan kehidupan haruslah seiring dengan kesempurnaan amalan ibadah, akidah  serta akhlak yang baik. Ini penting agar kehidupan yang baik kita jalani di dunia dapat membawa kenikmatan juga di akhirat kelak."


Review :


Buku yang sangat bagus yang mempunyai teguran bermanfaat buat kita semua. Saya juga bersetuju dengan apa yang penulis ingin sampaikan kerana apa yang dinyatakan sememangnya berlaku kepada kehidupan kita pada hari ini.


Tidak kira di dalam hubungan keluarga, pekerjaan malah kehidupan di sekeliling kita. Seperti berlaku permusuhan keluarga melibatkan harta, berlaku saling dengki mendengki sesama rakan sekerja dan berlaku pernindasan sesama Islam.


Jadi, segala teguran yang penulis nyatakan di dalam buku ini dapat membawa kita kembali ke landasan yang sebenar. Menjadi seorang Islam bukan hanya cukup amal ibadatnya tetapi juga mempunyai akidah yang baik di dalam kehidupan.


Buku boleh didapatkan di link di bawah :

www.imanpublication.com



" Light For The Lost Soul - Volume 1 " | Book Review

 



Penulis :   Mizz Nina | Cetakan Pertama Feb 2021          

               
Sinopsis :
" Buku ini menceritakan kisah hidup penulis iaitu Mizznina, seorang penyanyi terkenal antarabangsa tentang bagaimana perjalanan beliau setelah menemui spiritual yang dicarinya selama ini. Yang mana, beliau telah memutuskan untuk meninggalkan kehidupan duniawi kepada pengembaraan mencari cahaya tuhan dan kedamaian pada jiwanya yang telah lama kosong.

Biarpun sudah mempunyai nama, kekayaan dan kemahsyuran namun itu tidak pernah membuatkan hatinya tenang malah bagaikan masih ada yang kurang. Dan, itu juga menjadi titik tolak pencarian sehingga beliau menemui kedamaian dan cahaya yang dicarinya selama ini.

Mizznina turut menyelitkan bagaimana proses serta inspirasi kepada penghijrahan beliau. Terutama kesungguhannya di dalam mencari  dan berkongsi ilmu dalam pengajaran Al-Quran, pembacaan serta pengajian beliau. Malah, Mizznina turut meluahkan isi hatinya melalui bait-bait puisi karangan beliau.

Penghijrahan yang dilalui bagaikan kesedaran untuk saling mengingati akan tujuan sebenar hidup kita didunia. Bergantunglah kepada pencipta di dalam apa jua keadaan bukan kepada manusia semata-mata. Menyakini bahawa tiada hidup yang kekal abadi melainkan akhirat cuma.

 

Mizznina meletakkan harapan agar pengalaman yang diceritakan di dalam buku ini dapat menjadi sumber inspirasi buat mereka yang hilang arah serta mahu kembali seperti yang pernah dilaluinya sebelum ini."


__________ ***__________


Review :


Bagi saya buku ini bukan sahaja boleh dijadikan panduan buat mereka yang ingin kembali kepangkal jalan. Malah mampu memberi kesedaran kepada kita yang juga kadangkala terleka kerana terlalu seronok dengan janji-janji manis dunia. 


Sebagai contoh kita sedar yang kita lakukan adalah salah tetapi masih tiada kesedaran untuk berubah. Seolah-olah menganggap kita masih muda atau esok masih ada masa lagi. Kita masih terleka dan lupa apa peranan kita sebagai seorang Islam yang sepatutnya.


Jadi, buku ini sangat bertepatan bukan sahaja menceritakan kisah penghijrahan penulis tetapi juga peringatan buat kita semua tentang tanggungjawab kita di muka bumi. Yang mana, pengakhiran kita bukan sahaja di dunia tetapi adalah untuk mendapat tempat yang terbaik di akhirat.


Buku boleh didapatkan di link dibawah :


" Light For The Lost Soul - Volume 1 " | Book Review

 



Penulis :   Mizz Nina | Cetakan Pertama Feb 2021          

               
Sinopsis :
" Buku ini menceritakan kisah hidup penulis iaitu Mizznina, seorang penyanyi terkenal antarabangsa tentang bagaimana perjalanan beliau setelah menemui spiritual yang dicarinya selama ini. Yang mana, beliau telah memutuskan untuk meninggalkan kehidupan duniawi kepada pengembaraan mencari cahaya tuhan dan kedamaian pada jiwanya yang telah lama kosong.

Biarpun sudah mempunyai nama, kekayaan dan kemahsyuran namun itu tidak pernah membuatkan hatinya tenang malah bagaikan masih ada yang kurang. Dan, itu juga menjadi titik tolak pencarian sehingga beliau menemui kedamaian dan cahaya yang dicarinya selama ini.

Mizznina turut menyelitkan bagaimana proses serta inspirasi kepada penghijrahan beliau. Terutama kesungguhannya di dalam mencari  dan berkongsi ilmu dalam pengajaran Al-Quran, pembacaan serta pengajian beliau. Malah, Mizznina turut meluahkan isi hatinya melalui bait-bait puisi karangan beliau.

Penghijrahan yang dilalui bagaikan kesedaran untuk saling mengingati akan tujuan sebenar hidup kita didunia. Bergantunglah kepada pencipta di dalam apa jua keadaan bukan kepada manusia semata-mata. Menyakini bahawa tiada hidup yang kekal abadi melainkan akhirat cuma.

 

Mizznina meletakkan harapan agar pengalaman yang diceritakan di dalam buku ini dapat menjadi sumber inspirasi buat mereka yang hilang arah serta mahu kembali seperti yang pernah dilaluinya sebelum ini."


__________ ***__________


Review :


Bagi saya buku ini bukan sahaja boleh dijadikan panduan buat mereka yang ingin kembali kepangkal jalan. Malah mampu memberi kesedaran kepada kita yang juga kadangkala terleka kerana terlalu seronok dengan janji-janji manis dunia. 


Sebagai contoh kita sedar yang kita lakukan adalah salah tetapi masih tiada kesedaran untuk berubah. Seolah-olah menganggap kita masih muda atau esok masih ada masa lagi. Kita masih terleka dan lupa apa peranan kita sebagai seorang Islam yang sepatutnya.


Jadi, buku ini sangat bertepatan bukan sahaja menceritakan kisah penghijrahan penulis tetapi juga peringatan buat kita semua tentang tanggungjawab kita di muka bumi. Yang mana, pengakhiran kita bukan sahaja di dunia tetapi adalah untuk mendapat tempat yang terbaik di akhirat.


Buku boleh didapatkan di link dibawah :


Dah boleh rentas negeri!... ooo balik kampung....

Monday, October 11, 2021

Assalamualaikum...


Macam mana pagi ni?...mmm mesti hari paling best kan. Ke semalam lagi best?...hihihihi.. Rasanya saya tak perlulah ayat berbunga-bunga sebab readers di luar sana pun hati makin berbunga-bunga berkira-berkira nak paling ke kampung kan. 


"Subhanallah". Tiada ungkapan yang terbaik dan syukur apabila mendengar pengumuman Perdana Menteri kita semalam. Mesti tak sabar menunggu jam 3 petang semalam kan. Tak sabar menunggu ucapan dari beliau yang sememangnya amat ditunggu-tunggu. Akhirnya, Terima kasih Ya Allah atas berita gembira ini dan keizinanmu jua ianya berlaku.


Yeeee...hari ni kita dah boleh rentas negeri...alhamdulillah syukur sangat. Even saya memang sudah berpindah ke Melaka dan duduk dekat dengan family tapi dengan pengumuman semalam saya turut menumpang gembira buat rakan-rakan readers semua. Status whatsapp, instagram, facebook semuanya berbaur syukur, gembira dan tak sabar nak pulang ke kampung halaman. Ada tu sampai perdengarkan lagu raya.


Memang satu kegembiraan yang tak mampu diungkap. Hampir setahun tak berjumpa ahli keluarga. Especially pada mak ayah, adik-beradik dan keluarga adalah satu kerinduan yang tertanggung lagi. Sambutan hari raya pun tak boleh menandingi pertemuan kali ini. Pasti akan penuh dengan deraian air mata, kegembiraan dan juga gelak tawa. 


Saya boleh bayangkan keseronokkan readers semua. Mesti dari semalam dah sibuk berkira-kira bila nak start balik ke kampung atau bercuti. Dan mungkin ada yang dah stanby pack baju. Mana tahu?. Bagi yang bekerja sendiri untunglah mungkin hari ni dah mula bergerak balik ke kampung. Bagi yang bekerja makan gaji pulak mesti berebut nak ambil cuti kan. Memang seronok macam nak balik raya lah.


Walaubagaimanapun, kita harus ingat dalam kegembiraan itu mungkin juga ada sebilangan kita akan berada di dalam kesedihan di mana ada di antara mereka yang kehilangan ahli keluarga sepanjang pandemik ini. Saya berharap mereka tabah dan anggaplah kita ni bagaikan satu keluarga walaupun tak pernah saling mengenali. 


Pandemik ini memang banyak mengajar kita dan menemukan kita dengan sahabat-sahabat baru yang sama-sama berkongsi suka dan duka. Saya juga berharap berita gembira ini kita rai dan kongsikan bersama.


Apapun dalam keseronokkan ini kita perlu ingat orang lain. Sebelum balik kampung make sure complete 2 dose, kita sihat dan jangan lupa lakukan covid test kit. Ini penting, saya tak nak dalam keterujaan kita nak balik kampung ataupun bercuti kita membahayakan orang lain. Kita dah memang duduk dalam dunia covid jadi inilah perkara yang perlu kita sentiasa ingat.


Okay..buat kawan-kawan dan sahabat readers, saya ucapkan selamat pulang ke kampung, berhati-berhati, jaga diri dan jaga SOP. 




Dah boleh rentas negeri!... ooo balik kampung....

Monday, October 11, 2021

Assalamualaikum...


Macam mana pagi ni?...mmm mesti hari paling best kan. Ke semalam lagi best?...hihihihi.. Rasanya saya tak perlulah ayat berbunga-bunga sebab readers di luar sana pun hati makin berbunga-bunga berkira-berkira nak paling ke kampung kan. 


"Subhanallah". Tiada ungkapan yang terbaik dan syukur apabila mendengar pengumuman Perdana Menteri kita semalam. Mesti tak sabar menunggu jam 3 petang semalam kan. Tak sabar menunggu ucapan dari beliau yang sememangnya amat ditunggu-tunggu. Akhirnya, Terima kasih Ya Allah atas berita gembira ini dan keizinanmu jua ianya berlaku.


Yeeee...hari ni kita dah boleh rentas negeri...alhamdulillah syukur sangat. Even saya memang sudah berpindah ke Melaka dan duduk dekat dengan family tapi dengan pengumuman semalam saya turut menumpang gembira buat rakan-rakan readers semua. Status whatsapp, instagram, facebook semuanya berbaur syukur, gembira dan tak sabar nak pulang ke kampung halaman. Ada tu sampai perdengarkan lagu raya.


Memang satu kegembiraan yang tak mampu diungkap. Hampir setahun tak berjumpa ahli keluarga. Especially pada mak ayah, adik-beradik dan keluarga adalah satu kerinduan yang tertanggung lagi. Sambutan hari raya pun tak boleh menandingi pertemuan kali ini. Pasti akan penuh dengan deraian air mata, kegembiraan dan juga gelak tawa. 


Saya boleh bayangkan keseronokkan readers semua. Mesti dari semalam dah sibuk berkira-kira bila nak start balik ke kampung atau bercuti. Dan mungkin ada yang dah stanby pack baju. Mana tahu?. Bagi yang bekerja sendiri untunglah mungkin hari ni dah mula bergerak balik ke kampung. Bagi yang bekerja makan gaji pulak mesti berebut nak ambil cuti kan. Memang seronok macam nak balik raya lah.


Walaubagaimanapun, kita harus ingat dalam kegembiraan itu mungkin juga ada sebilangan kita akan berada di dalam kesedihan di mana ada di antara mereka yang kehilangan ahli keluarga sepanjang pandemik ini. Saya berharap mereka tabah dan anggaplah kita ni bagaikan satu keluarga walaupun tak pernah saling mengenali. 


Pandemik ini memang banyak mengajar kita dan menemukan kita dengan sahabat-sahabat baru yang sama-sama berkongsi suka dan duka. Saya juga berharap berita gembira ini kita rai dan kongsikan bersama.


Apapun dalam keseronokkan ini kita perlu ingat orang lain. Sebelum balik kampung make sure complete 2 dose, kita sihat dan jangan lupa lakukan covid test kit. Ini penting, saya tak nak dalam keterujaan kita nak balik kampung ataupun bercuti kita membahayakan orang lain. Kita dah memang duduk dalam dunia covid jadi inilah perkara yang perlu kita sentiasa ingat.


Okay..buat kawan-kawan dan sahabat readers, saya ucapkan selamat pulang ke kampung, berhati-berhati, jaga diri dan jaga SOP. 




Siakap Stim Limau | Resepi

Thursday, October 7, 2021

Rasanya blog kali ini saya belum cuba share menu memasak kan. So, hari ni macam terajin pulak nak share ape saya masak semalam. Ok, ahad lepas saya adalah beli ikan siakap. Biasalah kalau ikan siakap ni saya biasa masak siakap 3 rasa je. Tapi tetiba saya teringat pulak ada satu menu saya dan en.suami suka makan dekat kedai ni. Dan lama tak pergi kedai tu lagi bila dah PKP kan. 



Menu yang kami suka makan tu ialah "Siakap Stim Limau". Tak pernah makan sebelum ni tapi tak tahu lah kedai tu masak memang sedap sangat. Boleh kata menu favourite kamilah kalau datang kedai tu. Jadi, since dah teringat tu saya cuba-cuba la memasak semalam guna mana-mana bahan yang ada. Alhamdulillah menjadi juga..hihihi..Teringin punya pasal.


So, kat bawah ni saya share menu tu ye.. kot kot ada yang nak ubah selera hari ni...hihihi. Tapi, bahan-bahan ni setakat yang ada kat dapur saya jelah. Kalau ada yang kurang maaflah ye dan kalau ada bahan-bahan tambahan terpulang janji kena dengan selera readers.


Memula sediakan bahan-bahan la...


Bahan-bahan :

  • Ikan siakap - seekor
  • Bawang putih - 3 ulas (dicincang kasar)
  • Halia - seinci (dihiris)
  • Cili padi akar - 8 ke 10 biji ( dihiris kecil * terpulang ikut kepedasan masing-masing )
  • Serai - 1 batang (dititik)
  • Tomato - 1 biji (dibelah 4)
  • Air Limau - 1/4 cawan
  • Lemon - 3 ke 4 slice (sebagai hiasan)
  • Garam - secukup rasa
  • Pati ayam maggi - 1 kiub
  • Gula - 1 sudu 
  • Air - 1 gelas (* kalau rasa masam sangat boleh tambah air terpulang)


Ok, jom masak...

Memula saya akan kukuskan ikan dahulu. Maksudnya saya masak kuahnya berasingan. Sebabnya saya pernah lihat orang masak siakap stim limau ni dia masukkan semua bahan pada ikan then kukus sekali. Ikutlah kalau readers rasa nak jimat masa atau lebih suka macam itu boleh aje. 

Kemudian, sebelum saya kukus pada ikan tadi saya lumurkan sedikit garam dan perahan air limau untuk mengelakkan bau hanyir ikan. Then saya kukus antara 10 ke 15 minit. Nak guna pengukus boleh nak kukus atas kuali pon boleh. Tetapi since ikan ni tak muat dalam pengukus saya so ke kuali la saya kukusnya.

Sementara kita tunggu ikan saya masak kuahnya dahulu. Saya terus masukkan air, bawang putih, halia dan cili padi yang telah dipotong tadi serta serai. Agak-agak kuah dah mendidih terus masukkan air limau, kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa. 






Air limau ni saya beli yang dah siap je dekat supermarket. Sebab saya biasa nampak brand ni banyak digunakan dekat kedai-kedai makan. 
Nampak kan saya suke tengok orang masak...hahaha..tak adalah. Actually banyak kedai makan sekarang dapurnya open so tu yang tahu tu. 

Ok ok kita sambung balik. Then apabila kuah dah masak kita siram kuahnya di atas ikan siakap yang telah dikukus tadi. Jangan lupa letakkan tomato dan lemon tadi then kukus semula dalam 2 3 minit untuk bagi ikan dan kuah limau tadi lebih mesra. 


Haa macam mana ada yang nak try tak...Senang je kan. Dihidang dengan ulam-ulaman dan nasi panas pun dah cukup menyelerakan.  Janji bahan ada jalan je..hihihi. Ok selamat mencuba ye...


Siakap Stim Limau | Resepi

Thursday, October 7, 2021

Rasanya blog kali ini saya belum cuba share menu memasak kan. So, hari ni macam terajin pulak nak share ape saya masak semalam. Ok, ahad lepas saya adalah beli ikan siakap. Biasalah kalau ikan siakap ni saya biasa masak siakap 3 rasa je. Tapi tetiba saya teringat pulak ada satu menu saya dan en.suami suka makan dekat kedai ni. Dan lama tak pergi kedai tu lagi bila dah PKP kan. 



Menu yang kami suka makan tu ialah "Siakap Stim Limau". Tak pernah makan sebelum ni tapi tak tahu lah kedai tu masak memang sedap sangat. Boleh kata menu favourite kamilah kalau datang kedai tu. Jadi, since dah teringat tu saya cuba-cuba la memasak semalam guna mana-mana bahan yang ada. Alhamdulillah menjadi juga..hihihi..Teringin punya pasal.


So, kat bawah ni saya share menu tu ye.. kot kot ada yang nak ubah selera hari ni...hihihi. Tapi, bahan-bahan ni setakat yang ada kat dapur saya jelah. Kalau ada yang kurang maaflah ye dan kalau ada bahan-bahan tambahan terpulang janji kena dengan selera readers.


Memula sediakan bahan-bahan la...


Bahan-bahan :

  • Ikan siakap - seekor
  • Bawang putih - 3 ulas (dicincang kasar)
  • Halia - seinci (dihiris)
  • Cili padi akar - 8 ke 10 biji ( dihiris kecil * terpulang ikut kepedasan masing-masing )
  • Serai - 1 batang (dititik)
  • Tomato - 1 biji (dibelah 4)
  • Air Limau - 1/4 cawan
  • Lemon - 3 ke 4 slice (sebagai hiasan)
  • Garam - secukup rasa
  • Pati ayam maggi - 1 kiub
  • Gula - 1 sudu 
  • Air - 1 gelas (* kalau rasa masam sangat boleh tambah air terpulang)


Ok, jom masak...

Memula saya akan kukuskan ikan dahulu. Maksudnya saya masak kuahnya berasingan. Sebabnya saya pernah lihat orang masak siakap stim limau ni dia masukkan semua bahan pada ikan then kukus sekali. Ikutlah kalau readers rasa nak jimat masa atau lebih suka macam itu boleh aje. 

Kemudian, sebelum saya kukus pada ikan tadi saya lumurkan sedikit garam dan perahan air limau untuk mengelakkan bau hanyir ikan. Then saya kukus antara 10 ke 15 minit. Nak guna pengukus boleh nak kukus atas kuali pon boleh. Tetapi since ikan ni tak muat dalam pengukus saya so ke kuali la saya kukusnya.

Sementara kita tunggu ikan saya masak kuahnya dahulu. Saya terus masukkan air, bawang putih, halia dan cili padi yang telah dipotong tadi serta serai. Agak-agak kuah dah mendidih terus masukkan air limau, kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa. 






Air limau ni saya beli yang dah siap je dekat supermarket. Sebab saya biasa nampak brand ni banyak digunakan dekat kedai-kedai makan. 
Nampak kan saya suke tengok orang masak...hahaha..tak adalah. Actually banyak kedai makan sekarang dapurnya open so tu yang tahu tu. 

Ok ok kita sambung balik. Then apabila kuah dah masak kita siram kuahnya di atas ikan siakap yang telah dikukus tadi. Jangan lupa letakkan tomato dan lemon tadi then kukus semula dalam 2 3 minit untuk bagi ikan dan kuah limau tadi lebih mesra. 


Haa macam mana ada yang nak try tak...Senang je kan. Dihidang dengan ulam-ulaman dan nasi panas pun dah cukup menyelerakan.  Janji bahan ada jalan je..hihihi. Ok selamat mencuba ye...


Welcome October

Tuesday, October 5, 2021

Gambar Hiasan 

Oktober oh oktober...Pejam celik dah masuk bulan Oktober. Cepat betul masa berlalu kan. Lagi beberapa bulan tahun 2021 akan meninggalkan kita dan tahun 2022 insyaallah bakal menjengah. Mungkin 2 tahun kebelakangan ini tidak sama seperti tahun-tahun sudah. Banyak dugaan dan ujian yang datang. Mungkin juga ada rancangan dan plan yang telah dirancang sekian lama tidak menjadi. 


Tetapi walau apa pun rancangan kita sebelum ini, saya rasa kita perlu bersyukur. Biarpun kita masih di dalam fasa pandermik ke fasa epidemik sedikit demi sedikit kelonggaran bagaikan nafas baru untuk kita lebih menghargai.


Seperti beberapa destinasi pelancongan terkenal telah dibuka kepada pengunjung, sesi persekolahan pun sudah mula dibuka dan kabarnya kebenaran rentas negeri akan bermula tidak lama lagi. Tetapi mungkin secara berperingkat mengikut fasa negeri masing-masing. Saya rasa itu sudah satu berita baik buat kita bukan.


Tetapi, apabila kebenaran yang diberi jangan pula disalah guna. Kehidupan kita tidak sama seperti 2 tahun yang lalu. Kawalan kendiri, menjaga SOP dan berjaga-jaga bagai reminder kehidupan kita hari ini. Pengalaman jangkitan yang mendadak naik secara drastik sehingga menyebabkan kita terkurung berbulan-bulan lamanya harus diingat sentiasa. 


Bukan senang kita nak melalui setiap fasa sehinggalah pada hari ini kerajaan telah membuka peluang sedikit demi sedikit untuk kita keluar dari kepompong yang setelah sekian lama. Hargailah usaha mereka dan hentikan salah menyalahkan. Ianya mungkin dah tak sama seperti sebelum ini tetapi inilah kehidupan baru kita sekarang dan kita perlu terima dan belajar.


Sekarang pun angka jangkitan semakin menurun. Ini juga suatu kejayaan buat kita yang sentiasa menjaga SOP, mengambil vaksin dan menitik beratkan kesihatan yang dulunya kurang kita ambil peduli. Dalam erti kata lain kita dah boleh menerima dan inilah kehidupan yang kita jalani sekarang.


Jadi, apa yang saya cuma ingin tekankan untuk topik kali ini ialah harapan. Harapan yang oktober ini menjadi semangat baru untuk kita memulakan langkah baru untuk hargai segala peluang yang masih ada. Ambil peluang menghargai diri, keluarga dan orang-orang yang kita sayang. Belajar untuk tidak mementingkan diri dan ingat orang-orang disekeliling kita. Saling mengingati dan bina semangat baru.


"Jangan katakan hidup itu sulit,

Tetapi katakan hidup itu ANUGERAH "...


Welcome October

Tuesday, October 5, 2021

Gambar Hiasan 

Oktober oh oktober...Pejam celik dah masuk bulan Oktober. Cepat betul masa berlalu kan. Lagi beberapa bulan tahun 2021 akan meninggalkan kita dan tahun 2022 insyaallah bakal menjengah. Mungkin 2 tahun kebelakangan ini tidak sama seperti tahun-tahun sudah. Banyak dugaan dan ujian yang datang. Mungkin juga ada rancangan dan plan yang telah dirancang sekian lama tidak menjadi. 


Tetapi walau apa pun rancangan kita sebelum ini, saya rasa kita perlu bersyukur. Biarpun kita masih di dalam fasa pandermik ke fasa epidemik sedikit demi sedikit kelonggaran bagaikan nafas baru untuk kita lebih menghargai.


Seperti beberapa destinasi pelancongan terkenal telah dibuka kepada pengunjung, sesi persekolahan pun sudah mula dibuka dan kabarnya kebenaran rentas negeri akan bermula tidak lama lagi. Tetapi mungkin secara berperingkat mengikut fasa negeri masing-masing. Saya rasa itu sudah satu berita baik buat kita bukan.


Tetapi, apabila kebenaran yang diberi jangan pula disalah guna. Kehidupan kita tidak sama seperti 2 tahun yang lalu. Kawalan kendiri, menjaga SOP dan berjaga-jaga bagai reminder kehidupan kita hari ini. Pengalaman jangkitan yang mendadak naik secara drastik sehingga menyebabkan kita terkurung berbulan-bulan lamanya harus diingat sentiasa. 


Bukan senang kita nak melalui setiap fasa sehinggalah pada hari ini kerajaan telah membuka peluang sedikit demi sedikit untuk kita keluar dari kepompong yang setelah sekian lama. Hargailah usaha mereka dan hentikan salah menyalahkan. Ianya mungkin dah tak sama seperti sebelum ini tetapi inilah kehidupan baru kita sekarang dan kita perlu terima dan belajar.


Sekarang pun angka jangkitan semakin menurun. Ini juga suatu kejayaan buat kita yang sentiasa menjaga SOP, mengambil vaksin dan menitik beratkan kesihatan yang dulunya kurang kita ambil peduli. Dalam erti kata lain kita dah boleh menerima dan inilah kehidupan yang kita jalani sekarang.


Jadi, apa yang saya cuma ingin tekankan untuk topik kali ini ialah harapan. Harapan yang oktober ini menjadi semangat baru untuk kita memulakan langkah baru untuk hargai segala peluang yang masih ada. Ambil peluang menghargai diri, keluarga dan orang-orang yang kita sayang. Belajar untuk tidak mementingkan diri dan ingat orang-orang disekeliling kita. Saling mengingati dan bina semangat baru.


"Jangan katakan hidup itu sulit,

Tetapi katakan hidup itu ANUGERAH "...